Европа

Унгария заяви, че няма да доставя оръжие на Украйна, въпреки призивите на Зеленски

Унгария заяви, че няма да доставя оръжие на Украйна, въпреки призивите на Зеленски

Orban_ne_podkrepi_petrolnoto_embargo_Zel

 

 

 

Съветникът на унгарския премиер отбеляза, че Будапеща може „да бъде партньор на Киев в изграждането на мира, но не и в нещо друго“.

 

 

Унгария е готова да бъде партньор на Украйна в постигането на мир, но не и в доставките на оръжия, въпреки исканията на президента Володимир Зеленски. Това заяви в неделя политическият съветник на премиера на Унгария Балаж Орбан в интервю за Kossuth Rádió, съобщава ТАСС.

 

 

„Както и преди, Унгария няма да доставя оръжие, въпреки исканията на украинския президент и ние можем да бъдем партньор в изграждането на мир, но не и в нещо друго“, заяви съветникът на унгарския премиер, коментирайки присъствието на украинския лидер на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 9 февруари.

 

 

Той също така подчерта, че Унгария „подкрепя интеграцията на Украйна в ЕС, но тя трябва да постигне напредък в зачитането на правата на националните малцинства, включително унгарското малцинство в Закарпатието“.

 

 

 

Както вестник Nepszava съобщи по-рано, унгарският премиер Виктор Орбан и австрийският канцлер Карл Нехамер на среща в Брюксел със Зеленски отказаха да му доставят оръжие. Миналия четвъртък Зеленски, който беше поканен на срещата на върха на ЕС, разговаря там с лидерите на страните от Централна и Източна Европа, включително премиерите на Унгария, Гърция, Словения и Хърватия, канцлера на Австрия, както и с президентите на България и Кипър.

 

 

Според няколко независими източника основната тема на 30-минутната размяна на мнения между осемте лидери е била доставката на оръжия за украинската армия. Според вестника Зеленски е започнал разговора с изброяване на оръжията, необходими на Украйна, а австрийският канцлер и унгарският премиер веднага са заявили, че не могат да удовлетворят това искане. От самото начало на конфликта в Украйна унгарското правителство отказа да изпрати там оръжия и не разреши транспортирането им през своя територия, отбелязва ТАСС.

 

Източник: ТАСС

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024