Анализи

„Фигаро“: Доставките на танкове „Леопард“ – все по-ясни и все по-разочароващи

„Фигаро“: Доставките на танкове „Леопард“ – все по-ясни и все по-разочароващи

 

леопарди

 

 

 

Автор: Хюг Майо, „Фигаро“ 

Това трябваше да бъде голяма европейска коалиция. Когато в края на януари Германия одобри доставката на танкове „Леопард“ за Украйна, много страни, разполагащи с това оборудване, обявиха, че ще се включат. Но оттогава нищо: броени съобщения, несигурни дати на доставка… до тази седмица. През последните дни няколко европейски държави уточниха броя на танковете, които възнамеряват да изпратят на Киев, или просто потвърдиха подкрепата си. И резултатите са по-слаби от очакваното.

 

 

Занижени цели

В края на януари отделните държави, които притежават тази техника, обявиха изпращането на над 150 танка Leopard 2. Германия дори посочи, че ще създаде алианс за доставка на два батальона Leopard 2, т.е. около 60 танка според стандартите на украинската армия (31 на батальон). Според Die Welt целта е била да се сформира батальон от модерни Leopard 2A6 и батальон от по-стари „Леопард“ 2A4.

 

 

 

Но нашите съседи са успели да вземат само 14 „Леопард“ 2A6 от запасите на Бундесвера. „Нека бъдем ясни: не сме я докарали до един батальон, ще бъде половин батальон“, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус след среща в Брюксел на 15 февруари. Те трябва да бъдат доставени „през последната седмица на март“.

 

 

 

Няколко от последните изявления

В петък Полша обяви, че е доставила първите бойни танкове „Леопард“ 2: „Днес полските „Леопард“ вече са в Украйна“, заяви полският министър на отбраната Мариуш Блашчак на заседание на Съвета за национална сигурност, без да дава подробности за броя на танковете, предадени на Киев. Досега страната е обещала 14 броя от по-старата версия 2A4, както съобщава Die Welt.

 

 

 

В същия ден Швеция заяви, че ще достави „приблизително“ десет танка Leopard 2A5. В четвъртък Финландия обяви, че скоро ще изпрати три танка „Леопард“ 2 в модифицирана версия, предназначена за обезвреждане на мини и други взривни вещества, заяви министърът на отбраната Микко Савола в изявление.

 

 

 

На 14 февруари Норвегия също спомена за дарение на осем танка „Леопард“ 2, без да уточнява версията. Трите скандинавски държави не споменаха и дата за доставката.

 

 

Неотдавна Испания също обяви доставката на шест танка „Леопард“ 2A4 за Украйна. Тези машини, които вече не са на въоръжение в испанската армия, в момента се ремонтират. Поради това доставката може да се забави. Португалия също беше обещала „Леопард“ 2, без да уточнява броя им. И накрая, в началото на февруари Канада изпрати първия си танк „Леопард“ 2 по въздух. В края на януари страната обяви решението си да достави четири танка.

 

 

Нидерландия и Дания се отказват от участие

Европейската коалиция все пак трябва да се справи и с оттеглянето на някои държави. Такъв е случаят с Нидерландия, която беше обявила, че ще може да предостави 18 „Леопард“ 2, закупени на лизинг от Германия и използвани досега в германско-холандски батальон. При запитване от Die Welt правителството най-накрая оповести, че въпросните танкове не са на разположение на Украйна. „Доколкото ми е известно, не е постъпвало официално (холандско) искане за изпращането им“, заяви германският министър Борис Писториус в средата на февруари.

 

 

 

Дания, която притежава 44 „Леопард“ 2A7, най-модерната версия, също няма да участва в алианса, съобщава Die Welt. По време на обявяването на коалицията тя планираше да изпрати шест танка, версия 2A6. В замяна на това двете страни, както и Германия, обявиха, че ще изпратят около 100 танка „Леопард“ 1A5 „през следващите месеци“.

 

 

 

В детайли Нидерландия и Дания просто ще допринесат за финансирането на обновяването на тези стари машини в складовете на германската промишленост, тъй като самите те не притежават такива.

Източник: lefigaro.fr

Гласове

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023