Анализи

„Фигаро“: Доставките на танкове „Леопард“ – все по-ясни и все по-разочароващи

„Фигаро“: Доставките на танкове „Леопард“ – все по-ясни и все по-разочароващи

 

леопарди

 

 

 

Автор: Хюг Майо, „Фигаро“ 

Това трябваше да бъде голяма европейска коалиция. Когато в края на януари Германия одобри доставката на танкове „Леопард“ за Украйна, много страни, разполагащи с това оборудване, обявиха, че ще се включат. Но оттогава нищо: броени съобщения, несигурни дати на доставка… до тази седмица. През последните дни няколко европейски държави уточниха броя на танковете, които възнамеряват да изпратят на Киев, или просто потвърдиха подкрепата си. И резултатите са по-слаби от очакваното.

 

 

Занижени цели

В края на януари отделните държави, които притежават тази техника, обявиха изпращането на над 150 танка Leopard 2. Германия дори посочи, че ще създаде алианс за доставка на два батальона Leopard 2, т.е. около 60 танка според стандартите на украинската армия (31 на батальон). Според Die Welt целта е била да се сформира батальон от модерни Leopard 2A6 и батальон от по-стари „Леопард“ 2A4.

 

 

 

Но нашите съседи са успели да вземат само 14 „Леопард“ 2A6 от запасите на Бундесвера. „Нека бъдем ясни: не сме я докарали до един батальон, ще бъде половин батальон“, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус след среща в Брюксел на 15 февруари. Те трябва да бъдат доставени „през последната седмица на март“.

 

 

 

Няколко от последните изявления

В петък Полша обяви, че е доставила първите бойни танкове „Леопард“ 2: „Днес полските „Леопард“ вече са в Украйна“, заяви полският министър на отбраната Мариуш Блашчак на заседание на Съвета за национална сигурност, без да дава подробности за броя на танковете, предадени на Киев. Досега страната е обещала 14 броя от по-старата версия 2A4, както съобщава Die Welt.

 

 

 

В същия ден Швеция заяви, че ще достави „приблизително“ десет танка Leopard 2A5. В четвъртък Финландия обяви, че скоро ще изпрати три танка „Леопард“ 2 в модифицирана версия, предназначена за обезвреждане на мини и други взривни вещества, заяви министърът на отбраната Микко Савола в изявление.

 

 

 

На 14 февруари Норвегия също спомена за дарение на осем танка „Леопард“ 2, без да уточнява версията. Трите скандинавски държави не споменаха и дата за доставката.

 

 

Неотдавна Испания също обяви доставката на шест танка „Леопард“ 2A4 за Украйна. Тези машини, които вече не са на въоръжение в испанската армия, в момента се ремонтират. Поради това доставката може да се забави. Португалия също беше обещала „Леопард“ 2, без да уточнява броя им. И накрая, в началото на февруари Канада изпрати първия си танк „Леопард“ 2 по въздух. В края на януари страната обяви решението си да достави четири танка.

 

 

Нидерландия и Дания се отказват от участие

Европейската коалиция все пак трябва да се справи и с оттеглянето на някои държави. Такъв е случаят с Нидерландия, която беше обявила, че ще може да предостави 18 „Леопард“ 2, закупени на лизинг от Германия и използвани досега в германско-холандски батальон. При запитване от Die Welt правителството най-накрая оповести, че въпросните танкове не са на разположение на Украйна. „Доколкото ми е известно, не е постъпвало официално (холандско) искане за изпращането им“, заяви германският министър Борис Писториус в средата на февруари.

 

 

 

Дания, която притежава 44 „Леопард“ 2A7, най-модерната версия, също няма да участва в алианса, съобщава Die Welt. По време на обявяването на коалицията тя планираше да изпрати шест танка, версия 2A6. В замяна на това двете страни, както и Германия, обявиха, че ще изпратят около 100 танка „Леопард“ 1A5 „през следващите месеци“.

 

 

 

В детайли Нидерландия и Дания просто ще допринесат за финансирането на обновяването на тези стари машини в складовете на германската промишленост, тъй като самите те не притежават такива.

Източник: lefigaro.fr

Гласове

Анализи

More in Анализи

ezgif-2-9d25379877

Русия поставя ЕС на колене: Новият план на Путин за влияние и завземане на територии

септември 13, 2023
phpzosybd_559x345

Бившият съветник Джон Болтън: Украйна се превръща в бреме, политиката на Байдън търпи крах

септември 2, 2023
шпигел

„Шпигел“ зове Берлин да спре подкрепата за Украйна

август 28, 2023
аро

Бивш френски посланик в САЩ: Заслепената Европа не може да види, че е приключила

август 27, 2023
BTR-60PB_NVA

Forbes: Бившите български БТР-60 за Украйна няма да издържат дълго на фронтовата линия

август 24, 2023
кардън

Наближава моментът, когато ще бъде невъзможно повече да се отрича, че Украйна е изгубила войната

август 10, 2023