Анализи

„Присмял се хърбел на щърбел“! Ню Йорк таймс: Дезинформацията е силно руско оръжие!

„Присмял се хърбел на щърбел“! Ню Йорк таймс: Дезинформацията е силно руско оръжие!

niu-ijork-taijms-dezinformaciqta-e-silno-rusko-oryjie-397467
Едно от най-силните руски оръжия е дезинформацията, пише в. „Ню Йорк таймс“.
Изданието публикува материал, в който се посочва, че Москва разпространява невярна информация, която се разпространява в редица европейски страни.
В такива случаи е редно да се припомни, че западните средства за масова информация съвсем не отстъпват на руските по разпространението на лъжи и дезинформации. Или както се казва, „присмял се хърбел на щърбел“!
За пример в публикацията на „Ню йорк таймс“ се посочва Швеция, където се води дебат дали скандинавската държава да влезе в НАТО. Американският вестник цитира публикации в социални мрежи, чиито автори изразяват опасения относно евентуалното членство на Швеция в Северноатлантическия алианс.
Така например, в постове се твърди, че войниците на НАТО може да застрашат сигурността на шведките, Пактът да използва страната като плацдарм за нападение срещу Русия и да разположи ядрено оръжие в Швеция.
Шведски анализатор заявява пред „Ню Йорк таймс“, че следите на публикациите водят към сайтове, свързани с властта в Москва.
„Фалшивата информация се създава някъде в Русия. Така наречените новини се подемат от шведски и крайнолеви, и крайонодесни организации. Техни членове и симпатизанти публикуват дезинформацията“, разказа Андерс Линдберг пред изданието.

Русия е обвинявана, че води хибридна информационна война срещу Запада, а в същото време се оказва, че тези, които уж трябва да разпространяват истината, правят точно обратното. Ето някои от най-нелепите глупости, с които се облъчват зрители, читатели и слушатели на запад, за които пише сайтът Регнум.ру:

Чешкият вестник Parlamentní listy (PL) например директно внушава, че при провеждането на военни операции зад граница вмешателството на Запада винаги се основава на добрата воля и благородните намерения (Югославия, Ирак, Афганистан, Либия), докато Русия използва военна сила за грабеж и прокарване на имперските си интереси.

Припомня се коментара на британския „Гардиън“, според който целта на Русия била чрез информационна война, свързана с проблема с мигрантите,  да разклати управлението на германския канцлер Меркел.

Едно от най-нелепите обвинения идва от „информация“ на „Таймс“ – Древната Палмира отново пострада от съвременна война. Сирийската армия с подкрепата на Русия се опита да си върне този град от ИДИЛ, но от руски вертолети били изсипани огромно количество „бочковых бомб“ – на англ. cask bombs, каквито обаче няма и не е имало на въоръжение в руската армия…

Повече от тези „бисери“ за борба с руската „хибридна война“ вижте на сайта Регнум:

Подробности: http://regnum.ru/news/international/2096175.html Любое использование материалов допускается только при наличии гиперссылки на ИА REGNUM.

http://www.novini.bg/news/

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023