Личности

Владимир Путин: Името на Фидел Кастро стана символ на цяла епоха в най-новата световна история!

Владимир Путин: Името на Фидел Кастро стана символ на цяла епоха в най-новата световна история!

Путин10

Президентът на Русия Владимир Путин е изразил съболезнования във връзка с кончината на лидера на Кубинската революция Фидел Кастро, подчертавайки, че неговото име е символ на цяла епоха в най-новата световна история, предава ТАСС.
„Изградената от него и неговите поддръжници свободна и независима Куба стана влиятелен член в международната общност и беше вдъхновяващ пример за много страни и народи. Фидел Кастро беше искрен и надежден приятел на Русия. Той даде голям личен принос за формирането и развиването на руско-кубинските отношения, на тясното стратегическо сътрудничество във всички области“, се отбелязва в съболезнователната телеграма.

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов заяви, че лидерът на Кубинската революция Фидел Кастро е „укрепил“ своята държава по време на „най-тежката американска блокада“, предава Интерфакс.
В събота Горбачов подчерта, че „Фидел Кастро през XX век направи всичко, за да разруши колониалната система и да създаде отношения на сътрудничество“.
„Фидел устоя и укрепи своята държава по време на най-тежката американска блокада, когато имаше огромен натиск срещу него и въпреки това той извади страната си от блокадата на пътя на самостоятелното независимо развитие“, отбеляза Горбачов.

 

Фидел Кастро олицетворяваше както „надеждите“, така и по-късно „разочарованията“ от Кубинската революция, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд в събота, след като беше съобщена новината за смъртта на ветерана революционер, предава AFP.
„Актьор на Студената война… за кубинците той символизираше гордостта от отхвърлянето на външното господство“, допълни Оланд, намеквайки за опълчването на Кастро срещу САЩ.

 

Фидел Кастро ще бъде кремиран в събота, заяви неговият брат и президент на Куба Раул Кастро, предава AFP.
Малко след полунощ в петък Раул Кастро съобщи, че тленните останки на революционния лидер ще бъдат кремирани рано в събота сутринта(местно време) „в съответствие с неговата воля“.

Източник Агенция „Фокус“

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023