Анализи

Time: По силите на Тръмп е да оправи най-големия провал на Обама – „рестарта” в отношенията с Русия!

Time: По силите на Тръмп е да оправи най-големия провал на Обама – „рестарта” в отношенията с Русия!

%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%b8-%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%bc%d0%bf1479715135-aaaa-putin-i-trmp-montazh
Ако новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп иска да докаже на другите световни лидери, че знае какво да прави, неговият външнополитически курс трябва да започне с опити да подобри отношенията с Русия, пише Ян Бремър в седмичното американско списание Time.

„Презареждането” на отношенията с Русия се оказаха най-сериозния провал във външната политика на администрацията на Барак Обама и сега на Тръмп му предстои да го оправи.

„Обама и неговият държавен секретар Хилъри Клинтън не успяха да проумеят, че на САЩ не е изгодна борбата с Русия по въпроси, които за руснаците са значително по-важни, отколкото за американците, и че конфликтът с Москва няма да донесе на Съединените щати нищо ценно” – пише Бремър.

Новият шеф на Белия дом счита, че Вашингтон трябва да прави по-малко за света и повече за себе си, а американската изключителност не струва и цент повече от сумата, която може да получи за нея на свободния пазар, се казва в материала.

„Тръмп безусловно ще отстъпи Крим на Русия и ще се откаже от твърдата линия на Обама по отношение на останалата част на Украйна” – пише Time. Новият американски лидер ще бъде похвален, че е намалил напрежението в отношенията, които се движеха по опасна ескалационна спирала, особено в киберпространството.

Русия обаче не е единствената държава, политиката към която САЩ предстои да променят. Вашингтон трябва да преразгледа своите възгледи по сирийския конфликт, счита авторът на публикацията.

Тръмп може да събере много политически точки не в резултат на решени сложни глобални проблеми, а в резултат от отказани сражения, в които не трябва да се „удържи победа”, твърди Бремър. Според него, Тръмп съзнава, че не е по силите на САЩ отново да събере на едно място всички части на Сирия, отчитайки калейдоскопа от интереси и играчи, затова той ще се бори само с терористите от ИД.

Друг лидер, с когото Тръмп може да установи контакт, е турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че президентството на Тръмп представлява „нова ера” в американската демокрация. Подобрените отношения между Анкара и Вашингтон могат да способстват за екстрадиране на Фетхуллах Гюлен, смъртен враг на Ердоган.

Ако сътрудничеството на Тръмп с Путин и Ердоган се разшири, трите държави могат да започнат тристранна дискусия.

След като разглежда отношенията на САЩ с Япония и Канада, Time обобщава: „Това ще бъдат интересни четири години”.

БЛИЦ

http://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/time-po-silite-na-trmp-e-da-opravi-nay-golemiya-proval-na-obama-restarta-v-otnosheniyata-s-rusiya_news464750.html

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023