Анализи

Анализатори: СССР осигуряваше по-високо качество на живот в Източна Европа!

Анализатори: СССР осигуряваше по-високо качество на живот в Източна Европа!

%d1%81%d1%81%d1%81%d1%80-%d0%b8%d0%b7%d1%82-%d0%b5%d0%b2%d1%80kommun1_cr-800x462Независимо от дългите години на икономически реформи след разпадането на соцлагера, много от бившите му жители днес са още по-бедни от преди. Това показва изследване на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), цитирано от „Комсомолская правда“ в понеделник (9 януари).“Доходите на 23% от гражданите на посткомунистическите страни днес са дори по-ниски, отколкото през 1989 г. (в навечерието на падането на „желязната завеса“ – бел. ред.)“, се посочва в доклада на ЕБВР. Най-много от пазарните реформи са спечелили членовете на висшата класа: 10% от най-богатите жители на бившите соцстрани за последните 25 години са увеличили доходите си с 82%, а 10% от най-бедните – едва със 17%“, отбелязват експертите.

Според един от авторите на изследването, емигрантът опозиционер Сергей Гуриев една от причините е, че в много от посткомунистическите страни на власт са дошли популисти, които подтискат свободата на словото и гражданското общество, като не позволяват на поддръжниците на реформите да победят на честни избори.

Според швейцарския политолог Марчело Фоа ЕС не е успял да осигури на гражданите на новите си членки запазване на предишните социални блага отпреди краха на комунистическия лагер. Експертът е на мнение, че към капитализма е трябвало да се премине плавно, без резки и остри мерки.

Съкращават се не само личните доходи, но и населението на много от страните от бившия соцлагер. В Унгария например през 1985 г. са живели 10,6 млн. души, а през 2015 г. броят им е бил 9,8 млн. В България от 9 млн. преди перестройката днес са останали малко над 7 млн., а в Латвия през годините „по пътя към Европа“ населението се е свило с 25%.

„Страните на народната демокрация строяха социални държави, ориентирани към СССР по времето на развития социализъм“, обяснява политическият анализатор от CIS-EMO Станислав Бишок. „Тайната на процъфтяването бе проста: СССР доставяше на съюзниците си природни ресурси при изгодни условия, като в същото време отваряше пазара си за тяхната продукция (включително и такава, която не е конкурентна на западните пазари). Но евроинтеграцията разруши предишните икономически вериги, стотици хиляди „нови европейци“ заминаха да работят на Запад. Субсидиите от Брюксел за „младите “ членки на ЕС са само за селското стопанство и в никакъв случай не засягат високотехнологичната  промишленост. Затова в бившите народни републики реалното производство изпадна в упадък, а оттам и работните места, и данъците, отиващи за пенсии и придобивки“.

„Абсолютно цялата Източна Европа“ след краха на „желязната завеса“ започна да строи неолиберална икономика по рецепти на МВФ, Световната банка и тем подобни финансови институции от Запада“, споделя пред „Комсомолская правда“ депутатът от партията Йоббик в унгарския парламент Мартон Дьондьоши. „И нашите политически елити наивно и недалновидно следваха тези рецепти с надеждата, че успешното приемане в ЕС и НАТО ще реши всички проблеми. За да станат „свои“ в очите на Брюксел и Вашингтон, посткомунистическите лидери обрекоха страните си на пълна зависимост от волята на „старшите партньори“. Но след две десетилетия на либерални реформи е очевидно, че безконтролната разпродажба на бивша държавна собственост и пълният отказ от регулирана икономика служи единствено на интересите на глобалистите и изобщо не е в интерес на самите източноевропейски народи“, убеден е унгарският политик.

Руски дневник

http://bg.rbth.com/news/2017/01/09/ekspert-sssr-osiguryavashe-po-visoko-kachestvo-na-zhivot-v-iztochna-evropa_676748

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023