Анализи

Израел: Близкият изток посреща новия си стопанин – но не Тръмп, а Владимир Путин!

Израел: Близкият изток посреща новия си стопанин – но не Тръмп, а Владимир Путин!

trump-putin

Русия се добра до споразумение за примиер в Сирия, без участието на Вашингтон, като демонстрира вярност към приятелите си и готовност да защитава съюзниците си, пише сайтът Israel Hayom.

Сега, когато САЩ напуснаха региона, Близкият изток се готви да посрещне „новия стопанин“ – Русия, която постъпи отговорно и зряло и показа разбиране за сложността на ситуацията и особеностите на региона.

Преди смяната на правителството в Белия дом Близкият изток „се готви да посрещне новия си стопанин“, пише журналистът Еял Зисер в сайта Israel Hayom.

„Не, не става дума за Доналд Тръмп, избрания за президент на САЩ, а за Владимир Путин, президентът на Русия, който съумя да се възползва от грешките, провалите и слабостите на правителството на Обама и да заеме мястото на САЩ като водеща и главна държава в нашия регион. Две нови събития през последната седмица потвърдиха, че Русия не само стана нов съюзник в региона, но и проявява отговорност и се държи като „старши по звание“ по същото време, когато САЩ остават настрана и се държат „инфантилно, емоционално и патетично“, пише журналистът.

В новогодишната нощ Русия успя да сключи договор за примирие, в който участват мнозинството от „играчите“ в Сирия, сред които Иран, Турция, „сирийският режим“ и мнозинството бунтовници.

През цялото това време, пише авторът на статията, Русия „беше готова да действа решително и твърдо, да проявява власт и да използва военна сила, което американците предпочетоха да не правят“.

С това Москва доказа, че в сравнение с американците е „вярна на своите приятели и съюзници и е готова без всякакви съмнения и без каквито и да е сметки да им предостави защита в международните организации, както и на самаа тяхна територия“.

При това Русия не само демонстрира военна сила, но и успя да се договори с противника (Турция и бунтовнически групи), а също така да прояви сдържаност и готовност за компромис. Русия се прояви като държава, готова да защитава своите интереси.

Договорът за прекратяване на огъня все още не е предвестник на края на войната, но е безусловно много важна стъпка в това направление. И той беше постигна без участието на Вашингтон, но със съгласието на Турция, съюзник на Вашингтон, коятоя почувства, че е по-добре да се довери на Путин, отколкото на Обама.

По палестино-израелския конфликт Русия действаше също така, както и по Египет – опитвайки се да спаси Америка от самата нея. Министърът на външните работи Сергей Лавров обясни на разочарования Джон Кери, че Русия няма да се забърква в детински и безсмислени действия, които в бъдеще могат да станат препатствие за мира между Израел и Палестина.

В своите действия в Близкия изток Русия се прояви „отговорно и зряло“, подчертава израелският журналист. Докато целият регион беше бойно поле между Москва и Вашингтон, руснаците се държаха „предизвикателно, безкомпромисно и агресивно“. Сега, когато Америка напусна региона, Русия започна да действа „предпазливо, с разбиране за сложността на ситуацията и особеностите на региона“.

И накрая, Путин реши да не се забърква в конфликта около „кибервойната“ между Вашингтон и Москва, чиято единствена цел от страна на Обама, в крайна сметка е „стрелба напосоки“ след резултатите от изборите в САЩ. С това Обама принуди администрацията на Тръмп да участва в ненужното противостояние с руснаците.

На 20 януари в Белия дом ще се появи нов стопанин — Доналд Тръмп, — който е настроен да поправи грешките на Обама и да върне на Америка миналото ѝ величие.

Но скоро Тръмп ще види, че вредата, нанесена на САЩ в региона, не може да бъде поправена, и действията, които Путин предприе, използвайки слабостта на САЩ, трудно могат да бъдат зачеркнати, заключава Еял Зисер.

 Епицентър.БГ

http://epicenter.bg/article/Izrael–Blizkiyat-iztok-posreshta-noviya-si-stopanin–no-ne-Tramp–a-Vladimir-Putin-/117525/11/33

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023