Анализи

„Ню Йорк таймс“: Загуба на Меркел на изборите ще означава, че Путин е неутрализирал и последния си противник!

„Ню Йорк таймс“: Загуба на Меркел на изборите ще означава, че Путин е неутрализирал и последния си противник!

Канцлерът на Германии Ангела Меркел си остава решителен защитник на Европейския съюз и «най-предан пазител на концепцията на либералния Запад», което я прави «мишена номер едно» за Путин, пише  The New York Times.
Тяхното съперничество е дълга история, но на фона на идването на власт на новата администрация този «разкол» може да има значително по-сериозни последствия. Ако Меркел не успее да победи на предстоящите избори — то това ще означава, че Путин е успял да неутрализира «своя последен противник».
NYT: проигрыш Меркель покажет, что Путин превзошёл своего последнего соперника

По време на речта си под купола на реставрираната сграда на Райхстага през 2001 г. Путин вдъхнови немските парламентаристи със своя блестящ немски, пише изданието.

 

Немските законодатели го аплодираха прави, в този момент всички мислеха, че студената война окончателно е завършила.

 

Но Ангела Меркел, която тогава оглави опозицията, не споделяше възхищението на колегите си: те е израснала в Източна Германия и прекрасно разбираше, че за добрия немски на новия руски лидер ще трябва да се благодари на тайната полиция Щази, на която Путин е бил «сътрудник» по време на работата му в КГБ в Дрезден, се казва в статията.

 

Според авторите, отношенията между Путин и Меркел традиционно се характеризират с взаимни подозрения, погрешни изводи и пропуснати възможности — и тези «грешки» вероятно са достигнали кулминацията си сега, когато Меркел се готви за нови избори, а Русия е обвинявана, че прави опити да «попречи» за нейното преизбиране.

 

15 години след тази реч се създава усещането, че студената война «отново набира обороти», цялата процесия от американски и европейски лидери претърпяха неуспех в опитите си «да оправят отношенията си с Русия», се отбелязва в статията.

 

Съперническите отношения между Меркел и Путин в днешния свят — това е съсредоточието на «конфликта на противоположни възгледи», макар да е възможно там да има и взаимно уважение, твърди The New York Times.

 

Но този «разкол» може да има значително по-сериозни последствия сега, когато не е ясно каква ще бъде политиката на Доналд Тръмп по отношение на Русия и ще започне ли той да преразглежда значението на традиционните алианси за американската външна политика.

 

Според авторите, 62-годишната Меркел е «безспорен лидер в Европа, малко уморен, но решителен защитник на ЕС» и западните либерални ценности — докато 64-годишният Путин се превърна в «еквивалент на съвременен руски цар, който се стреми да разбие Европа» и либералния западен ред.

 

Режимът на Путин успя да «преживее» Джордж Буш-младши и Барак Обама в Америка, Тони Блеър, Дейвид Камерън, Жак Ширак и Никола Саркози в Европа, сега група хакери, уж «спонсорирани от руското правителство», са обвинявани, че са ликвидирали плановете на Хилъри Клинтън, която разчиташе да попадне в Белия дом.

 

А в близко бъдеще на карта ще бъде поставена съдбата на Европа, отчитайки предстоящите избори в Холандия, Франция, а също в Италия и Германия, където се планира Меркел да бъде преизбрана.

 

Путин «оказва невидимо влияние» в предизборните кампании в тези страни, вдъхновявайки «озлобените европейски популисти, близки до неговия националистически дух», се подчертава в статията.

 

Подозират, че Русия се опитва да се замесва в европейските избори чрез «хакерски атаки и дезинформационна кампания» — и ако Меркел не успее да победи в Германия, то това ще означава, че Путин «e успял да превземе своя последен съперник», пише The New York Times.

 News Front

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023