Политика

Русия наруши баланса в Черно море. НАТО никого и никъде не е нападала, особено през последните 10 години

Русия наруши баланса в Черно море. НАТО никого и никъде не е нападала, особено през последните 10 години

558103

 

 

 

Във вторник Столтенберг (генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг – б.р.) от името на 29-те страни членки, включително и от името на България излезе с анонс на решенията, които се предполага, че трябва да бъдат взети във Вашингтон утре, като тревога номер едно беше Русия в Черно море. Огромното мнозинство от тези държави са европейски, затова не бива да извеждаме като американски опита за възстановяване на баланса.

 

 

 

 

 

Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова по повод подготвяния от НАТО пакет от мерки срещу Русия в Черно море.

 

 

 

 

 

Балансът е нарушен в Черно море от руска страна. От нашата страна просто няма нищо. Картината тук е драматична в това отношение. Говорим за възстановяване на един баланс във военноморско отношение. Вероятно тази тема не би се повдигнала, ако не се беше разпаднал договорът между Русия и САЩ за ракетите със среден обсег на действие, заяви Поптодорова.

 

 

Уравнението не е толкова просто, не е само САЩ-Русия. България трябва да си даде сметка, че най-близки съюзници в Европейския съюз са изразили категорично мнението си. Възстановяването на баланса означава НАТО да има повече подводници, повече учения, обмен на информация. Принципът е върховенството на международното право да е водещо, продължи Елена Поптодорова.

 

 

Русия е разполжила ракети, които могат да ударят Югоизточна Европа и Европа като цяло, а такива ракети НАТО не е разположила срещу Русия, няма и да разположи, добави тя.

 

 

 

По думите й НАТО никого и никъде не е нападала, особено през последните 10 години. НАТО е организация за гарантиране на мир и сигурност…

 

 

 

Елена Поптодорова коментира и скандала между България и Турция от последните дни след думите на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу за българския закон за вероизповеданията.

 

 

Ердоган винаги тика всичко по ръба – и политически, и географски, и военно, но никога не прави последната крачка. Бидейки с пълно внимание към действията към Турция, трябва да имаме предвид, че тя също гледа своя интерес.

 

 

 

Турция няма никакъв интерес да остане дълбока азиатска провинция, посочи вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор.

 

 

Епицентър, Нова тв

Политика

More in Политика

румен

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната. В ход е ескалация

май 27, 2024
столт

Столтенберг от София: НАТО няма да участва във войната в Украйна, войски няма да пращаме

май 27, 2024
глава

Главчев ще разговаря на 4 очи с шефа на НАТО Столтенберг, военният Запрянов обяви България за „щит срещу руската заплаха“

май 26, 2024
грозев

Преследваният от шпиони на Кремъл Христо Грозев оплю Русия пред форума на НАТО, а проксита и агенти дебнат навсякъде

май 26, 2024
445220310_7986523271400555_6208818991686581076_n

Военният Запрянов козирува на форум на НАТО в София: Кремъл има намерение директно да повлияе на изборите

май 25, 2024
turski-potok

По заповед на САЩ служебният кабинет подготвя спиране на доставките на газ от „Турски поток“ през България

май 25, 2024