Политика

Костадинов: Защо прокуратурата и ДАНС искат да закрият „Възраждане“, а не ДПС и ДОСТ?

Костадинов: Защо прокуратурата и ДАНС искат да закрият „Възраждане“, а не ДПС и ДОСТ?

 

big_big_big_384x216_2_2aa

 

 

Като „брутална политическа репресия“ определи случващото се с партия „Възраждане“ лидерът й Костадин Костадинов, който организира пресконференция в БТА днес. Поводът за пресконференцията е искането на Софийска градска прокуратура за заличаване и разпускане на партията, обявено в съобщение до медиите, предаде Актуално.ком.

 

 

 

Костадинов отбеляза, че за пръв път в новата българска история прокуратурата отправя искане за заличаване и разпускане на партия заради нейната регистрация. Лидерът на Възраждане припомни, че в историята на България подобно действие е било извършено през 1946 г. от страна на БКП по отношение на Български земеделски народен съюз и нейният председател Никола Петков.

 

 

 

Костадинов разкритикува, че медиите безкритично отразили новината за водената от ДАНС и прокуратурата акция по заличаването на партията.

 

 

 

„Защо не не ни потърсиха за обратна гледна точка“, ядоса се Костадинов и посочи, че само пет медии се обадили да поискат гледната точка на партията . Този, който дава сигнала срещу нас, е натоварен да го провери. Все едно вие да пуснете сигнал до някого и да ви кажат проверете го, недоумяват от партията.

 

 

За последните три години са им направени шест одита, които не са установили нарушения. „Възраждане е изрядна организация“, похвали се Костадин Костадинов и допълни, че целта на службите е пропагандна война. От партията разполагат и със записи на агенти на ДАНС, които оказват натиск върху членове на партията.

 

 

 

Цялата пропаганда цели да смачка най-голямата опозиционна сила в България – „Възраждане“, изтъкна Костадинов. Той недоумява защо партията му се разследва от ДАНС, а ДОСТ и ДПС служат на тях. „Възраждане е доста сериозна заплаха и не се притеснява да казва какво мисли. Ние ставаме по-силни и заплашваме да влезем в парламента“, закани се Костадинов.

 

 

 

 

В рамките на 105 дни е срокът, в който „Възраждане“ могат да се сдобият с нова регистрация. Основният капитал на партията са хората. Не ни плашат, няма да ни уплашат и победата ще бъде наша, посочват от партията. Проверява се и майчиното мляко на хората, които се подписват в нашите декларации, увери Костадинов. Той не знае дали някой нарочно не е вписал починали хора в декларациите. „Възраждане“ е била вече глобена с 10 000 лева през 2017 г. от представените 5 200 подписа за участие в изборите. Нарушение е имало при един подпис.
 

 

Петър Петров, заместник-председател на „Възраждане“ заяви, че намират исканията на прокуратурата към съда за „неоснователни“ и „неиздържани“. Той бе категоричен, че по време на регистрацията преди шест години, не са били констатирани нередности и тогава всички документи са били проверени. „Вярваме в безпристрастността на българския съд“, каза още той.

Политика

More in Политика

румен

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната. В ход е ескалация

май 27, 2024
столт

Столтенберг от София: НАТО няма да участва във войната в Украйна, войски няма да пращаме

май 27, 2024
глава

Главчев ще разговаря на 4 очи с шефа на НАТО Столтенберг, военният Запрянов обяви България за „щит срещу руската заплаха“

май 26, 2024
грозев

Преследваният от шпиони на Кремъл Христо Грозев оплю Русия пред форума на НАТО, а проксита и агенти дебнат навсякъде

май 26, 2024
445220310_7986523271400555_6208818991686581076_n

Военният Запрянов козирува на форум на НАТО в София: Кремъл има намерение директно да повлияе на изборите

май 25, 2024
turski-potok

По заповед на САЩ служебният кабинет подготвя спиране на доставките на газ от „Турски поток“ през България

май 25, 2024