СВЯТ

Напрежение в Черно море! Украйна затвори зърнения коридор заради опасност от руските „Кинжали“

Напрежение в Черно море! Украйна затвори зърнения коридор заради опасност от руските „Кинжали“

 

naprejenie-v-cherno-more-ukraina-zatvori-zarnenia-koridor-1

 

 

Украйна спря да използва новия си коридор за зърно в Черно море поради заплаха от руски военни самолети, съобщава „Ройтерс“.

 

 

 

„Бихме искали да Ви информираме за временното спиране на корабния трафик към и от (пристанищата). Текущата забрана е в сила на 26 октомври, но е възможно да бъде удължена“, информира базираната в Киев консултантска компания Barva Invest в „Телеграм“.

 

 

 

Тя допълва, че на практика спирането е в сила вече от два дни по нареждане на армията заради заплаха от повишена активност на руската военна авиация в района.

 

 

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че е наредил на руски военни самолети с ракети „Кинжал“ да патрулират в Черно море.

 

 

 

През август Украйна отвори „хуманитарен коридор“ за кораби, пътуващи за африканските и азиатските пазари, в опит да заобиколи блокадата в Черно море, след като Русия напусна т.нар. зърнена сделка, която гарантираше износа на Киев по море по време на войната.

 

 

 

Впоследствие високопоставен земеделски служител уточни, че маршрутът ще се използва и за износ на зърно.

 

 

 

Украински служители и източници от корабоплаването посочват, че досега над 40 товарни кораба са използвали коридора и благодарение на инициативата общо 1,5 милиона тона товари са напуснали украинските пристанища.

 

 

 

Изнасят се предимно зърно, маслодайни семена, растителни масла и шротове.

 

 

 

По-рано тази седмица украински селскостопански производители заявиха, че новият маршрут може да позволи износ на до 2,5 милиона тона храна на месец, което почти би компенсирало въздействието на решението на Русия да се откаже от предишното споразумение, постигнато с посредничеството на ООН.

 

 

 

Първият заместник-министър на земеделието Тарас Висоцки съобщи вчера, че през октомври доставките на зърно през коридора могат да надхвърлят един милион тона.

Нюз бг

СВЯТ

More in СВЯТ

марко

Столтенберг бълнува за войски в Русия. Този побъркан човек е подкрепян от най-глупавия лидер в Европа Макрон. Да гласуваме срещу тях!

май 27, 2024
арестович

Западът, Китай и Русия са се договорили за разделяне на Украйна и край на войната, обяви Арестович

май 26, 2024
москва1465967952-gettyimages-474777991

Страните, които първо щяла да удари Русия, ако Западът позволи на Украйна да изстреля ракети във вътрешността й

май 25, 2024
песковphp386zja_559x345

Кремъл опроверга „Ройтерс“: Информацията не е вярна. Путин е готов за преговори, но ако това доведе до постигане на целите ни в Украйна

май 24, 2024
1010x570

Грузинският премиер: Еврокомисар ме заплаши да внимавам да не ме сполети съдбата на Роберт Фицо

май 23, 2024
карта

Става напечено! Разрешиха ли САЩ на Киев да удря с US оръжие територията на Русия?

май 23, 2024