Политика

Киро обяви отношенията в сглобката за „висш пилотаж“, а за корупция там „не можеш и да си помислиш“

Киро обяви отношенията в сглобката за „висш пилотаж“, а за корупция там „не можеш и да си помислиш“

big_0000000

 

 

 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков изрази задоволството си от свършеното в парламента.

 

 

 

„Промените в Конституцията ни дават възможността да претендираме, че сме направили реформа в съдебната система по начин, по който ни вярват и отвън. В момента щом гласувахме Конституцията, получих съобщение от Марк Рюте, който ми написа „Поздравления, вие го направихте“. С други думи докато всеки ден се обясняваме как реформираме, хората следят истинските неща. От тази гледна точка съм много доволен от тази промяна“, каза Петков в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 

 

 

 

Той коментира и нападките от Румен Радев. „Чух наистина доста агресивни думи за предколедно. Аз не искам да влизам в директна критика, но не беше много честно спрямо неговите избиратели. Защото той много добре осъзвнава няколко неща – че има промяната в съдебната система, която от 33 години не дава справедливост на българите, и чувството за безнаказаност беше променено. Той го осъзнава това. Освен това за първи път парламентът на Нидерландия гласува за влизане на България в Шенген. И третото, което той осъзнава, е, че в последните месеци ние създадохме политическа конкуренция. Това се оказа нещо много добро за системата. Ние с ГЕРБ се конкурираме непрекъснато, но едновременно с това трябваше да извършваме общи действия.

 

 

 

Това е някакъв висш пилотаж в политиката. Много е по-лесно да се биещ с конкурента си, отколкото да се опиташ да извършиш нещо заедно. Ежедневито беше много трудно в тези шест месеца, но даде възможност за резултати, които постигнахме. Конституцията беше само едно от тях. Вторият резултат бе бюджет, който е много прозрачен. Всеки капиталов разход на държавата, за всяка община, за всяко министерство е с отделна линия в бюджета.

 

 

 

 

Няма нищо скрито покрито. Случи се, защото конкурирайки се и нямайки никакво доверие един на друг, решихме, че е по-добре да си го напишем и да го сложим открито в бюджета. Всъщност този конфликт ни докара до добри резултати. Инфлацията е паднала под 6 процента, а доходите се качват с 10-15 процента. Пенсиите ги качихме с 11 процента. Сигурен съм, че и на ГЕРБ не им беше лесно, но постигнахме тези неща“, каза той.

 

 

 

„Алтенративата на това управление беше да се влезе в шести служебен кабинет, в седми, в осми. Държавата ставаше все повече без път. Народът така ни подреди. Ние всички сме представители на едни общности в България. И на нас, и на ГЕРБ ни се е щяло да имаме цялата власт, но така са общностите в България в момента, че ни сложиха на паритет. Доволен съм за Шенген, за бюджета и за това, че счупихме една перманентна власт, която се криеше в прокуратурата с новия обществен договор.

 

 

 

Факт е, че тази огромна промяна в конституцията, която дава резултати за Шенген, ДПС трябваше да бъде там“, посочи Петков.

 

„Никой няма силата едностранно да направи промяна и да свали министър. Хората ни поставиха в такава ситуация, че ние непрекъснато водим битки. Беше очевадно – на първия ред, карахме се. Истински битки, не някакъв театър. Истински не сме доволни, но накрая от тези битки показахме, че в момента нито един министър не може да има политическа сигурност, че някой просто ще стои зад гърба му и той няма да има проблем. Това непрекъснато вдигане на напрежението, гарантира, че трябва да си абсолютен глупак, ако си министър, да си помислиш за корупция днес. Защото от двете страни дебнем много внимателно.

 

 

 

И бихме използвали всяка една възможност ако някой тръгне да прави нещо глупаво, да го използваме срещу другите. Тази битка, резултатът от нея, е, че има такъв самоконтрол, че искам да ги успокоя, и да дам малко коледно настроение на хората. Побъркахме ви от драми в последните шест месеца. Но ако погледнете резултата и на икономиката, и на бюджета, и за Шенген, за Конституцията, се случиха нещата. Вземете си въздух за две седмици-три, докато са коледните празници. Защото изглежда, че колкото и да са тежки тези битки, крайният резултат за хората е добър“, заяви още той.

Политика

More in Политика

румен

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната. В ход е ескалация

май 27, 2024
столт

Столтенберг от София: НАТО няма да участва във войната в Украйна, войски няма да пращаме

май 27, 2024
глава

Главчев ще разговаря на 4 очи с шефа на НАТО Столтенберг, военният Запрянов обяви България за „щит срещу руската заплаха“

май 26, 2024
грозев

Преследваният от шпиони на Кремъл Христо Грозев оплю Русия пред форума на НАТО, а проксита и агенти дебнат навсякъде

май 26, 2024
445220310_7986523271400555_6208818991686581076_n

Военният Запрянов козирува на форум на НАТО в София: Кремъл има намерение директно да повлияе на изборите

май 25, 2024
turski-potok

По заповед на САЩ служебният кабинет подготвя спиране на доставките на газ от „Турски поток“ през България

май 25, 2024