Анализи

National Interest: Ядрената война не може да се спечели, а следователно не бива и да се води!

National Interest: Ядрената война не може да се спечели, а следователно не бива и да се води!

ЯДРЕНА06a3e14f98b6f105499ad71c72943b12_XL

Вероятността от използването на ядрено оръжие в Европа отново стана предмет на спорове

Именно затова и Тръмп днес има възможност да повиши нивото на безопасност на американците по пътя на радикална промяна на инициативите спрямо Русия на базата на основопологащите принципи на студената война, пише The National Interest.

Доналд Тръмп има възможност да подобри отношенията си с Русия без ущърб за американските национални интереси, ако се върне към основополагащите принципи на студената война. Както напомня The National Interest, Москва притежава ядрен арсенал, способен да изтрие от лицето на земята САЩ, затова, за да се избегне подобен изход трябва да се използват методите, които САЩ употребяваха по време на битката им със СССР.

Необходимо е сътрудничество, защото днес, както и в епохата на студената война, американците и руснаците споделят жизнено важен общ национален интерес, който се заключава в предотвратяване на ядрената война. През 1991 година СССР прекрати съществуването си, но ядреният арсенал на свръхдържавата остана.

И доколкото периодът на полуразпада на плутония е 24 хиляди години, ядреното оръжие няма къде да отиде в продължение на още доста години.

“В самия разгар на студената война Рейгън нарече СССР империя на злото и беше пълен с решимост да го победи. В същото време той признаваше, както сам често припомняше на рицарите на студената война”, че ядрената война не може да се спечели, а следователно не бива да се води”, пише авторът на статията.

Според него, технологиите превърнаха Русия в непоносим, но неизбежен сиамски близнак на Америка и затова, каквото и да заслужава Русия, фактите говорят за самоубийствена мисия за всеки, който поиска нейното унищожение.

Както завършва изданието, президентът Обама дойде на власт с грандиозни амбиции по презареждане на отношенията с Русия и занижаване ролята на ядреното оръжие, но когато след осем години той напусна поста си, отношенията между САЩ и Русия бяха на толкова ниско ниво, колкото не са били никога до момента на края на студената война.

Източник: news-front.info

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023