Анализи

The Weekly Standard: „Президентството на Тръмп, за което се борихме и спечелихме, свърши“!

The Weekly Standard: „Президентството на Тръмп, за което се борихме и спечелихме, свърши“!

donald-trump

С напускането на Белия Дом на политическия стратег Стив Банън, който помогна да се оформи т.нар. националистко-популистка програма, която възприе Доналд Тръмп по пътя си към Овалния кабинет, започна нова фаза на неговото президентство. Имайки предвид характера на Тръмп, това, което следва едва ли ще е конвенционално, но, може би, ще е по-малко разрушително, което, според Банън, е било целта на спечелването на Белия Дом, според интервю на бившия стратегически съветник по политическите въпроси на американския президент, публикувано в електронното издание на The Weekly Standard, списание, което клони към консервативното политическо течение в САЩ.

„Президентството на Тръмп, за което се борихме и спечелихме, свърши,“ заяви Банън, само часове след като бе освободен от поста си.

“Все още имаме огромно движение и ще успеем да извлечем нещо от това президентство, но то свърши. Сега ще бъде различно. Ще има всякакви боричкания, ще има добри дни и лоши дни, но ТОВА президентство свърши.“

Банън казва, че ще се завърне начело на Breitbart news, опустошителното дясно медийно предприятие, което управляваше, преди да се присъедини към кампанията на Тръмп, като главен изпълнителен директор, през август миналата година. По това време кампанията се намираше в най-високата й точка, а Тръмп изоставаше от Хилари Клинтън в социалните проучвания с двуцифрена разлика.

Макар че влиянието му при президента се топеше и избледняваше, позицията на Банън в кръга около Тръмп винаги е била несигурна. Сред висшите съветници, които се конкурираха с Банън за оформянето на политиката на президента, и тона му, бяха, дъщерята на Тръмп – Иванка и доведения син – Джаред. Банън открито изразяваше критиките си към тези в обкръжението на президента, които считаше за глобалисти или либерали (или и двете), а самият президент се притесни от ранното внимание, което Банън получи от пресата (включително от корицата на списание Time, която, според някои, особено е подразнила Тръмп).

Според бившия съветник, неговото напускане е самоволно и той е планирал то да съвпадне с навършването на първата година от присъединяването му към кампанията на Тръмп – на 14 август 2016 година.

„На седми август говорих с (началника на администрацията на Белия Дом Джон) Кели и с президента. Тогава им казах, че оставката ми трябва да влезе в сила от следващия понеделник – 14-ти август“, разкри той.“Отначало планирах да остана една година. Генерал Кели въведе страхотна нова система, но аз настоях, че така ще е най-добре. Искам да се върна обратно в Breitbart.“

Банън каза, че с вълненията в Шарлътсвил, миналия уикенд и последвалата политическа вихрушка оттогава, Тръмп, Кели и той са се разбрали да отложат напускането на Банън, но в края на тази седмица Кели се е съгласил, че времето вече е подходящо за напускането на стратега.

Банън е можел и да си подаде оставката, но е било ясно, след като Кели е станал началник на администрацията, че неговото време в „Дясното крило“ няма да е много. Генералът е изучил как оперира „Дясното крило“ и е разбрал, че доста хора смятат Банън за разрушителна сила и източник на негативна информация за своите съперници. Един от тези съперници, който е дълбоко симпатичен на Кели, е Съветникът по сигурността Хърбърт МакМастър, който на няколко пъти имаше тежки сблъсъци с Банън по въпроси на сигурността, като стратегията за войната в Афганистан.

Според гледната точка на Банън, неговото напускане не е поражение за него персонално, но за идеологията, която той проповядваше на президента и която беше отразена в инаугурационната реч на Тръмп – в която той говореше за саморазправа с политическата класа във Вашингтон и тяхната политика, която доведе до затварянето на фабрики и разбиването на животи. Част, от това, което той нарече „Американска касапница“. Банън беше съавтор на тази реч (и в частни разговори се оплакваше, че е била омекотена от умерени дейци на „Дясното крило“, като Иванка и Джаред).

И, както той казва, Тръмп го е окуражавал да се заеме с естаблишмънта в Републиканската партия. „Казах му ‚виж, аз ще се фокусирам върху свалянето на естаблишмънта.‘ Той каза ‚добре, аз имам нужда от това.‘ Аз му отговорих ‚виж, аз винаги ще бъда зад гърба ти и ще те покривам.‘“

Фокус

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023