Анализи

Британски експерт пред „Гардиън“: Google, Facebook и Amazon трябва да бъдат национализирани!

Британски експерт пред „Гардиън“: Google, Facebook и Amazon трябва да бъдат национализирани!

гугъллкийхгф

„Длъжни сме да национализираме Google, Facebook и Amazon“

Големите данни все по-често се сравняват с нефта, понеже по подобен начин дават възможност на големите корпорации да натрупват своите капитали. Печалбите на IT гигантите са толкова големи, че те масово започнаха да поглъщат по-малките компании и да се превръщат в монополисти на пазара. ИИ ще даде на корпорациите още по-голяма власт и още повече възможности да се грижат за своите интереси. Ето защо те трябва спешно да бъдат национализирани.

Предложението е на британския политолог и експерт по цифрова икономика от Кралския колеж в Лондон Ник Срничек, който публикува вижданията си в The Guardian. В своята статия ученият отбеляза, че съвременните корпорации изграждат бизнеса си от потребителските данни и нищо не произвеждат в традиционния смисъл на това понятие. Google, Facebook, Amazon и Uber работят като платформи – те свързват потребителите с рекламодателите и разработчиците, водачите с пътниците, купувачите с продавачите.

Платформите привличат максимален брой потребители и подтикват другите да се регистрират в интернет услугите, понеже „те се ползват от всички“. Именно това помага на IT корпорациите да преживеят вътрешните си кризи, скандали и пиар провали, и в същото време ги прави неуязвими за конкуренцията, която няма толкова ресурси.

Политологът отбелязва, че IT корпорациите започнаха да овладяват нови територии – Google и Facebook оказват огромно влияние на журналистиката, а Amazon излиза от онлайн ритейла в офлайн, но със своите си правила.

В същото време IT гигантите непрекъснато закупуват стартъпи, особено в областта на ИИ, създават нови бизнес разклонения, които дават възможност за събирането на още повече потребителски данни. А изкуственият интелект ефективно допълва този модел. „Обилието от данни помага в усъвършенстването на ИИ, който от своя страна подобрява услугите и привлича още повече потребители“.

Ученият счита, че никакви регулационни правила и норми вече не могат да помогнат в контролирането на корпорация, въоръжена с изкуствен интелект. Единственото разрешение на проблема според политолога, е национализацията.

Някои държави вече започнаха да се борят с информационния монополизъм. Така например, Южна Корея разработи правила за пазарен обмен на информацията. / Даниел Десподов, Кaldata.com

Бултаймс

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023