Анализи

Politico: Таен US доклад сее паника: Армията на САЩ не може да спре Русия в Европа – отстъпва по всички показатели!!

Politico: Таен US доклад сее паника: Армията на САЩ не може да спре Русия в Европа – отстъпва по всички показатели!!

dad4d36a35e9095454622dd644aa05c8
Силите за бързо реагиране в Европа на американската армия не са достатъчно подготвени, за да отговорят на военна агресия от страна на Русия, съобщи „Политико“, позовавайки се на доклад, разпространен в кухнята на въоръжените сили на Щатите.

Изданието се е добрало до вътрешното проучване и анализ, според който US силите, разположени на Стария континент, отстъпват по оборудване и екипировка, численост и организация на руснаците.

173-ата въздушнодесантна бригада на американските въоръжени сили – разположена в Италия – е лишена от способности, необходими за ефективно възпиране и решителна скорост за реакция, се казва в доклада.

„Когато Русия нахлу в Украйна“ през 2014 година, парашутисти от същата бригада бяха първите американски войници, които акостираха в балтийските държави, за да възпрат потенциална агресия на Москва по източния фланг на НАТО, твърди изданието.

Елитните части на САЩ обаче са установили редица пропуски и пукнатини по време на неотдавнашното учение с украинските си колеги. Един от пропуските е прекомерната зависимост от сателитните комуникации и навигационни бойни системи.

Полковник Грегъри Андерсън заяви, че американската армия трябва да погледне критично към възможностите си, за да отговори на предизвикателствата. Докладът е бил разпространен по вътрешните канали в американската армия.

Докладът излиза наяве на фона на планираните мащабни учения на Русия с беларуските сили, в които ще вземат участие 100 000 руски военнослужещи. Във Вашингтон се стремят да увеличат усилията си за възпиране на Русия.

173-ата въздушнодесантна бригада, базирана във Виченца, наброява близо 4000 войници. Тя не може да възпре действия на Русия, но при бъдещ конфликт ще има задачата да отговори първа на агресията по източния фланг на НАТО, преди да получи подкрепа от другите подразделения на въоръжените сили.

Някои от другите проблеми, за които се споменава в доклада, са нискотехнологични решения, с които армията иска да заблуди противника. Изумително е, че камуфлажните мрежи, използвани за „скриване“ на бойните машини от вражески хеликоптери или дронове, са „труден за намиране лукс“ за тактическите единици.

В доклада пише също, че американският високопроходим джип „Хъмви“(Humvee) би бил лесна плячка за руските въоръжени сили. Препоръчва се да бъде заменен от много по-леки и мобилни бойни превозни средства. Направено е и предложени за по-леки танкове, които биха били по-трудни за поразяване от руските системи.

След „анексирането на Крим“ отношенията между Кремъл и Запада достигнаха нива, невиждани от края на Студената война насам.

Анализът излиза наяве, в момент, когато Русия се подготвя за едно от най-големите военни учения в постсъветската епоха – маневрите с показателното име „Запад 2017“, в които се очаква да участват около 100 000 войници, ще се проведат по-късно този месец в Беларус.

Същевременно Пентагонът се стреми да увеличи възможностите си за възпиране на Русия, включително чрез ротацията на американски наземни части в Източна Европа и балтийските страни, за да демонстрират решимост.

Но проблемите на американската армия в Европа са много. Данните от анализа на нейните бойни способности показват абсурдни факти, като този, че маскировъчните мрежи за прикриване на превозни средства, хеликоптери или безпилотни кораби, са „труден за намиране лукс за тактическите единици“.

173-ата въздушнопреносима бригада разчита основно на бронирани автомобили Хъмви, които вършат чудесна работа в Ирак, но биха били „лесна плячка“ за руските оръжия. При това американската армия обяви, че ще закупи близо 300 от леко въоръжените превозни средства.

Също така Русия разполага с модерни оръжия за водене на електронна война, с които би могла да блокира GPS навигацията и комуникацията на американските части за бързо реагиране от разстояние над 100 км. Решението на проблема е просто – високочестотни радиосистеми, като тези, използвани от армиите в Източна Европа.

Те са изоставени от американските военни, които разчитат на сателитната навигация и комуникации дори за поразяване на близки цели.

Парадоксално, но разположените в Полша американски части за бързо реагиране е трябвало да разчитат на румънските си колеги при ученията, включващи използване на противовъздушни оръжия на къси разстояния.

Факти БГ, БГНЕС

https://fakti.bg/world/257744-armiata-na-sasht-ne-moje-da-spre-rusia-v-evropa

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023