Анализи

Досега беше военна операция. Сега започва истинската война – анализът на украинския експерт Олег Жданов

Досега беше военна операция. Сега започва истинската война – анализът на украинския експерт Олег Жданов

 

phpwh9zuu_559x345

 

 

Интересен анализ какво се случи до момента и какво предстои в следващите дни направи в понеделник вечерта украинският военен експерт Олег Жданов в разговор с журналиста Александър Шелест в You tube канала Politeka.

 

 

В текста надолу въпросите на журналиста са пропуснати или само маркирани, а коментарът на експерта е с незначителни съкращения. Текстът е върху първите 10 мин от видеото. В следващите, които също са много интересни,  Жданов подробно обяснява за международните и юридическите аспекти на войната.

 

 

Какво ще става от тук нататък? Що за война е тази? Какви цели преследва Русия, когато пуска млади, необстреляни войници? Хитлер ли воюваше така или даже и Хитлер не е воювал така?

 

 

 

Хитлер по-добре е обмислял логистиката. Тук тя е напълно провалена, най-вече заради руската разпиляност.

 

 

Но да вървим подред. Преговорите. Това не са никакви преговори и те до нищо няма да доведат. Максимумът от тях е обмен на позиции, малко или много на официално ново. Нивото на преговорите е не е достатъчно за приемане на решения. Такива прийоми се използват в хода на въоръжените конфликти, за създаване на оперативна пауза в бойните действия – да се прегрупира войската и да й се даде глътка въздух. Само по тази причина Русия се съгласи да се срещне с нас. Защо? Защото те разбиха първата си вълна. Те разчитаха на блицкриг, ние го пречупихме.

Относно младите и необстреляни войници. Те ги пратиха именно по тази причина – защото се надяваха на масовост, да ни удавят с количество. Количество танкове, количество артилерия, количество бронетехника – от три страни едновременно, хоп – и пробиват при Донбас, хоп – и вземат Киев, хоп и ние сядаме на масата за преговори и подписваме всичко, което ни дадат.

 

 

 

Но това не се получи. Те планираха да направят всичко това на един скок, затова изпратиха в бой младежите. Те абсолютно не бяха обмислили логистиката. Всичко беше разчетено на един марш, на една атака. 

 

 

 

Не знам колко време ще преговарят – всичко зависи от това колко бързо Русия ще може да се прегрупира. Върви реално прегрупиране. Имам информация от Беларусия – там се върви умопомрачително движениие на войски – прехвърляне от Брестска област в Могильовска, в Гомелска, движат се колони, летят вертолети, идват транспортнни самолети, пренасят имущество и боеприпаси. Т.е. те в ускорен темп готвят следващата вълна. Така че преговорите до нищо няма да доведат и те ще възобновят щурма към Киев.

 

 

 

Киев ще бъде главното направление на удара. Второто направление е Харков (бел. ред. Жданов веднъж казва Харков, а след това Таврия. Таврия е в Крим и вероятно е грешка на езика). Отвличащите направления ще бъдат Чернигов, Сума и Донбас. Така, че на нас ни предстои да издържим още един много, много суров бой.

 

 

Плюс това не забравяйте не особено радостната новина, че Беларусия току-що започна мобилизация. Знам със сигурност, че повиквателните вече са разпратени и че беларуски части, в това число и спецназ се преместваат към нашата граница.

Макар че беларуската армия няма боен опит и за нас това е много позитивно, в хода на боя тя ще създава някои проблеми.

 

 

 

Война или военна операция

 

 

Случващото се до днешния ден беше военна операция. Сега започва истинската война.

Путин размисли и остави Герасимов на длъжност като началник на Генералния щаб. Това говори, че той (Путин) не е полудял окончателно, не е в истерия. Успокоил се е, разбрал е, че конете по средата на похода не се сменят. Не забравяйте, че зад гърба на Герасимов са две сериозни войни като Сирия и Грузия. И сега те ще стоварят върху нас цялата мощ на руската армия, която могат да съберат в тази оперативна пауза.

 

 

Имам информация, че крилатите им ракети, с които ни бомбардираха са свършили. Сега масово докарват в Беларусия Искандер. Това са балистични ракети с обсег до 500 км. Точността при тях е ниска – отклонението е може да е един-два километра.

 

 

В Украйна сега ще започва да влиза тежко въоръжение – тактически огневи системи, реактивни системи за залпов огън от типа „Ураган“ и „Смерч“ при подръжка от „Искандер“ и при поддръжка от авиацията.

 

 

 

Как ще действа руската армия?

 

 

Съдейки по това какво правят сега – а сега в направлението северно от Киев те започват да копаят окопи, т.е създават рубеж за отбрана. Значи те планират да нанесат удар по Киев с цел пробив и то при непосредствено съприкосновение с нашите войски. Т.е първият ешалон ще сдържа нашата войска и ще й нанася щети, а втория ешалон ще формира ударна група и преминавайки през позициите на първия ешалон ще нанася удар от дълбоичина.

 

 

Естествено всичко това ще става при поддръжката на ракетно-бомбени удари и артилерия.

Т.е. след като ние отбихме (или те провалиха) военната операция, сега пристъпват към истинска война, по всички канони и правила за водене на война. И главният удар ще бъде превземането на Киев.

–––-

Линк към видеото

 

Оф нюз

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023